По традиция, на 21 януари /по стар стил/ жените от община Вълчи дол отбелязват Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Във всяко от 22-те населени места от общината имаше празненства, които преминаха под знака на веселието, шегите и закачките, а по-възрастните жени изпълниха различни обичаи, като „къпане” на акушерката и „прекадяване” на младите моми и невести, с което запазват народните традиции и обичаи, и ги предават от поколение на поколение.

По случай Бабинден, кметът на общината – Георги Тронков поздрави празнуващите: „Уважаеми дами, Днес е един от най-красивите празници в традиционният национален празничен календар – Денят на родилната помощ или Бабинден. Народният празник Бабинден е една прекрасна традиция, с която отдаваме уважението си към хората, помогнали за появата на нов живот и към тези, отдали грижа и тревоги за отглеждането на нашите деца. На вас, уважаеми баби и майки, пожелавам крепко здраве, много радост и щастие! Благодарение на Вашата любов, всеотдайност  и грижа се изграждат достойни личности на община Вълчи дол, готови да поемат бъдещето в свои ръце. Още веднъж се прекланям пред духа, волята и силата Ви и Ви желая весел празник!” и бе гост на празниците в селата Генрал Киселово, Есеница и Щипско, заедно с председателят на Общинския съвет – Яна Радева.

В последния работен ден преди празника, кметът и неговия екип, в знак на уважение, бяха посетени от жените от пенсионерски клуб „Прогрес” и Женска певческа група „Теменуга”, които почерпиха по случай празника си и пожелаха успешна и ползотворна работа на общинската администрация.

От 1951 година 21-ви януари е обявен за ден на родилната помощ и на този ден празнуват всички лекари и акушери.

Виж снимки...

Additional information