В Деня на Ботев, паметна плоча на великия българин, поет, публицист, общественик и революционер – Христо Ботев бе открита в село Щипско, община Вълчи дол.

 

Водещ на празничната програма бе Венцислав Карачоров, по чиято съвместна инициатива с кметство – село Щипско бе открита плочата на великия българин.

 

Рецитал с патриотични песни и стихове на поета изнесоха членовете на пенсионерския клуб в селото, а жителите и гостите на Щипско бяха поздравени и от фолклорна група „Иглика” – град Вълчи дол.

 

Приветствие към присъстващите поднесе заместник-кметът на Община Вълчи дол – Димитър Тодоров, който благодари на инициаторите и жителите на селото, че пазят българския дух и традиции и ги предават на бъдещите поколения, защото „народ без минало няма бъдеще”.

 

Плочата бе открита от кметът на селото – Стефка Янчева и Венцислав Карачоров, а празникът завърши с три салютни изстрела от черешов топ и български народни хора.

 

Отриването на мемориала на Ботев в село Щипско бе поредната стъпка към изграждането на кът от паметни плочи на велики българи, дали живота си в името на България. През 2017 година бе открита паметна плоча на Вълчан войвода, а средствата за изработването и поставянето им бяха събрани от дарения.

Виж снимки...

 

Денят на славянската писменост и българската просвета и култура – 24 май бе отбелязан тържествено в град Вълчи дол.

Празничната програма започна в 10:00 часа в двора на Средно училище „Васил Левски” във Вълчи дол.

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ,УЧЕНИЦИ И ГОСТИ,  СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

Днес празнуваме най-светлия празник - 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, празник-символ на българската духовност и на стремежа към знание чрез слово, наука и образование. Празник, какъвто нямат другите народи по света. Празник, който ни изпълва с национална гордост. 24-ти май е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. Празник, който трябва да посрещнем със самочувствието, което заслужаваме и което трябва да предадем на бъдещите поколения!Уважаеми бивши и настоящи учители,  Дълбок поклон към вашата неуморна и благородна професия. Гордейте се, че сте истински, достойни българи с големи сърца, раздаващи знания и обич към най-милите и обичани от нас - децата на България.Поклон пред всички Вас – скъпи наши просветители, пред силата на Вашия професионализъм и усилия да съхранявате родния език и българската духовност, да възпитавате младите поколения! Бъдете здрави и запазете вдъхновението, енергията и дръзновението, с които градите устоите на българщината!Скъпи ученици, обичайте, ценете и пазете родния български език. Не забравяйте, че чрез него получавате знание и прозорец към света. Следвайте избрания от вас път и отстоявайте идеалите си! Вярвайте в мечтите си и ги преследвайте, заредени с оптимизъм и упоритост.Честит  празник, уважаеми  съграждани!” – приветства присъстващите кметът на общината – Георги Тронков.

Под звуците на духов оркестър, учениците от СУ „Васил Левски” – град Вълчи дол, Професионалната гимназия по земеделие и горско стопанство – село Стефан Караджа, ОбУ „Васил Левски” – село Михалич, ОУ „Климент Охридски- село Стефан Караджа и ОбУ „Св. Иван Рилски” – село Червенци – всички 5 училища на територията на общината и самодейци от град Вълчи долповедоха празничното шествие по улиците на града в чест на най-българския празник, празника на духа, просветата и жаждата за знание. Всички те заедно доказаха, че ние, днешните българи не сме забравили подвига и великото дело на братята Кирил и Методий.

На тържеството присъстваха още председателят на общинския съвет – Яна Радева, заместник-кметовете Мерткан Ибрямов, Димитър Тодоров и Преслав Петров, секретарят на Общината – Костадинка Петкова, общински съветници, бивши учители и директори от петте учебните заведения.

Събитието бе организирано от Община Вълчи дол, съвместно с училищните ръководства.

След празничното шествие, тържествата по случай празника продължиха в читалище „Димитър Благоев”, където учениците от СУ „Васил Левски” – град Вълчи дол пяха, танцуваха, разиграваха  сценки и разкриха част от многобройните си таланти, като участваха в благотворителен концерт, организиран от учебното заведение.

Със събраните средства ще бъде обновен корпус „А” на училищната сграда.

Виж снимки...

Виж в Google Карти...

 

 

По традиция, на 21 януари /по стар стил/ жените от община Вълчи дол отбелязват Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Във всяко от 22-те населени места от общината имаше празненства, които преминаха под знака на веселието, шегите и закачките, а по-възрастните жени изпълниха различни обичаи, като „къпане” на акушерката и „прекадяване” на младите моми и невести, с което запазват народните традиции и обичаи, и ги предават от поколение на поколение.

По случай Бабинден, кметът на общината – Георги Тронков поздрави празнуващите: „Уважаеми дами, Днес е един от най-красивите празници в традиционният национален празничен календар – Денят на родилната помощ или Бабинден. Народният празник Бабинден е една прекрасна традиция, с която отдаваме уважението си към хората, помогнали за появата на нов живот и към тези, отдали грижа и тревоги за отглеждането на нашите деца. На вас, уважаеми баби и майки, пожелавам крепко здраве, много радост и щастие! Благодарение на Вашата любов, всеотдайност  и грижа се изграждат достойни личности на община Вълчи дол, готови да поемат бъдещето в свои ръце. Още веднъж се прекланям пред духа, волята и силата Ви и Ви желая весел празник!” и бе гост на празниците в селата Генрал Киселово, Есеница и Щипско, заедно с председателят на Общинския съвет – Яна Радева.

В последния работен ден преди празника, кметът и неговия екип, в знак на уважение, бяха посетени от жените от пенсионерски клуб „Прогрес” и Женска певческа група „Теменуга”, които почерпиха по случай празника си и пожелаха успешна и ползотворна работа на общинската администрация.

От 1951 година 21-ви януари е обявен за ден на родилната помощ и на този ден празнуват всички лекари и акушери.

Виж снимки...

    Община Вълчи дол заема площ 472,5 кв.км, разположена е в област с административен център Варна, в Североизточна България. На север граничи с общините Тервел и Добрич, на изток с Община Аксаково и Община Суворово, на юг с Община Ветрино, а на запад с община Нови пазар. Виж в Google Карти...

 

    Транспортна достъпност. Община Вълчи дол заема хинтерланда на Област Варна, разположена е в страни от го-леми транспортни коридори и отстои на 25 км северозападно от първокласен път Варна – София. Изградената на територията на гр. Вълчи дол комуникационно-транспортна сис-тема позволява прекъснат и непрекъснат тра-нзит. Непрекъснатият транзит се осъществя-ва изцяло по околовръстния път. В останали-те населени места от общината няма изгра-дени обходни пътища и републиканската път-на мрежа преминават през тях. Това е пред-поставка за увеличаване на пътно-транспорт-ните произшествия при бъдещо нарастване на транзитният поток. Освен това те са с нис-ка пропускателна способност, а при зимни условия много често са непроходими, което допринася да изолираността на общината. През общината минава железопътната линия Варна-Добрич-Кардам, с две гари (в гр. Вълчи дол и с. Оборище) и една спирка (в с. Ген. Ки-селово), която дава възможността за железо-пътна връзка с всички краища на България.

    Географското разположе на Община Вълчи дол е изключително благоприятно за достъпа до регионалните пазари на стоки и суровини на големите индустриални икономически центрове и гарантира ползването на морските пристанища в Североизточна България, Фериботен комп-лекс Белослав и Международно летище Варна. Пристанище Варна - изток - оперативна връзка в логистичната верига канал – река - море за транзитния трафик към/от Централна Европа и дунавското пристанище Русе. Главния отсек на тази връзка се явява железопътната отсечка Русе-Варна. Корабните места в пристанището са 14, а максималната дълбочина 11,3 м. Пристанището разполага с 49 800 м2 открити скла-дови площи и 41 500 м2 складове. Пристанище Варна - запад – за обществен транспорт с национално значение. Обработва наливни, насипни, РО – РО товари и контейнери. Международно летище Варна - Летище Варна е най-близкото международно летище, намира-що се на около 60 км от Вълчи дол. Летището е разположено на 7,5 км. западно от центъра на гр.Варна. Дължината на пистата е 2500 м, а нейната ширина е 55 м. Подходяща е за използва-не и от най-тежките типове самолети. През 2006 г. Летище Варна обслужва четири редовни международни линии, над 70 чартърни и една редовна вътрешна линия Варна - София. Прочети още...

Additional information